0 850 259 12 00
info@tmuhasebe.com

Belirlenmiş biçim ve özellikler ile hazırlanmış, herhangi bir kimsenin, banka hesaplarından, düzenlenmiş olan belge üzerindeki tutar kadar, belgede ismi yazılmış olan kişiye ya da onun belgeyi göndermiş olduğu kim ise, bunun yanı sıra belgeyi taşıyan kişi adına da ödenmesi üzere düzenlenmiş olan belgeler çek nedir sorularına cevap verecektir. Daha kısa bir tanım ile, çek nedir nasıl kullanılır soruları için aşağıda ki bilgilere göz atılabilir.

Çek nedir?

Bir kişiye, tarihi ve zamanı belirlenmiş bir belge ile ödeme şekline çek adı verilir. Bankaya belirli bir tarihte götürülerek, nakit tutarlara çevrilebilmektedir. Bu belge, yanlış ve güvenilmez kişiler tarafından alındığı taktirde, karşılıksız olursa eğer, banka sizlere herhangi bir ödeme yapmayacaktır. Özel olarak hazırlanmış defterlerde, sayfa halinde bulunan, belirlenmiş biçim ve özelliklere sahip belgelere, çek adı verilir. 

Çek yazılırken bilinmesi gerekenler nelerdir?

Çek yazmak için, ilk olarak, çek karnesi ya da çek defteri olan ürüne sahip olmak gerekmektedir. Bunun için, ilgili bankanız hangisi ise, oraya başvuru da bulunmanız gerekiyor. Sizlere, çek verilmek üzere; bazı evrakları getirmeniz istenecektir. Sonrasında ise, 10 ile 15 yaprak olan çek defterlerinden verilerek, işlem tamamlanacaktır. Elbette ki her boş çek yaprağı belirli bir fiyata sahip oluyor. ‘’ Değerli kâğıt bedeli ‘’ olarak adlandırılırken, örnek olarak, bir çek yaprağı o dönem için belirlenmiş ‘’ değerli kâğıt bedeli ‘’ olarak 5 TL ise, 10 sayfalık bir çek defteri için ‘’ 50 TL ‘’ gibi bir tutar ödemeniz gerekecektir. 

Müşterilere verilen çekler

Eğer ki, çekleri hazırladıktan sonra herhangi bir müşteriye verilmiş ise, bu durumda, banka vadesi geldiği zaman tahsil edilmesi gerekmektedir. Kişinin hesabında, çek tutarında yazan miktar tahsil edemediği durumlarda ya da hesabın uygun olmaması halinde, banka kanunlarına yönelik en az 1.200 TL ödeme yapılması zorunlu görülmektedir. Bundan kaynaklı olarak da çek karnesi alınırken, ilk şart, hesaplarınızda 1.200 TL kadar bir blokenin koyulması istenebilmektedir. Her banka bu işlemi yapmış olmasa da elbette ki böyle bir durum söz konusu olabilecektir. Bloke hesabında bulunan tutarı, banka faiz oranları ile işleterek, gelir elde edebilir. 

Normal şartlarda, kredi ödemelerinde herhangi bir sorun olmayan kişiler ve banka hesap hareketlerinin düzenli olması halinde kişilere güvenoyu verilerek, hesabın bloke edilmesine gerek duyulmayabilir. Fakat, riskli bana müşterilerinde, eğer ki aksi durum söz konusu olursa, bloke hesap uygulaması kesin olarak uygulanacaktır. 

Çek kullanımı

Yine, çek nedir nasıl kullanılır soruları için, şunlara da dikkat etmekte fayda var.

  • Örnek olarak; çek defterinizin olması, bu çekleri karşı kişiye kabul ettirebileceğiniz anlamını taşımamaktadır.
  • Yani; herhangi bir tedarikçi ile çalışıyorsanız, iş tutarının en az %40 kadar bir kısmı nakit olarak bulundurulmalıdır. Geri kalan %60’ lık oran ise tedarikçinin kabul etmesi halinde çek ile ödenebilir .
  • Her çek defterine sahip olan kişi, herkese, ödemeyi bu şekilde yapamayabilir. 
  • Genel olarak, piyasada uzun süreli iş yapan kişilerin çek kullanımından uzak durduğu görülmektedir.,
  • Çek yazmak elbette ki kontrollü, tutarlı ve dikkatli olan bir işlemdir.
  • Alınan ya da verilen çek belgelerinin, üzerinde yazılı olan tutar he rakam, hem de yazı ile doğru olduğundan emin olunması, tutarların başına da paraf atılması gerekmektedir. 
  • Yeni girişimciler için, çek kullanımı aslında tamamen yersiz olmaktadır. Nedenine gelecek olursak; elbette ki, piyasada yeni olması ile birlikte, sundukları çeklerin itibarı yoktur. Bundan kaynaklı olarak, genel anlamda, müşteri çeklerini döndürmeleri daha avantajlı olacaktır. 
  • Müşteri çekleri, yeni girişimciler için daha güvenilir olmasından dolayı, avantajlı olmaktadır. 
  • Tabi ki, bu durumda, çeki cirolatmak gerekiyor.
  • Çeki ciro etmek ise, müşterinin çeki ödememesi halinde ‘’ ben ödeyeceğim ‘’ anlamını taşımaktadır. 

Vadesinde tahsil etmek neden önemli?

Çeklerin, vadesinden önce bankadan tahsil edilmesi halinde, girişimci için, itibar kaybı olarak adlandırmak mümkündür. Bunun yanı sıra, çeklerin ibraz edilmesi halinde, çek bedelinin banka tarafından ödenmesi gerekmektedir. Fakat, piyasada girişimci için bu bir sorun teşkil edebilir. Bundan kaynaklı olarak, vadesinden önce çekleri bozdurmak gereksizdir.

Bloke çek nedir?

Konut, iş yeri, arsa ve emlak satışlarında genel olarak kullanılan çekler, bloke edimi çeklerdir. Banka tarafından ödemeyi yapacak olan tarafın beyanına göre hazırlanmaktadır.

Örnek olarak, bir emlak bedelinin 200.000 TL olması halinde, alıcının bankaya 200.000 TL değerinde para yatırması ve bloke ettirmesi gerekmektedir. Bunun karşılığında ise, 200.000 TL çek alması mümkün olacaktır. Tapu işlemlerinde ise bu çeki satıcıya vermesi ile işlemler gerçekleşmektedir. Sonrasında ise satıcı bankaya giderek, elinde yer alan çek belgesi ile tutarı tahsil ederek, işlemler tamamlanıyor. Genel olarak alıcı ve satıcının herhangi bir problem yaşaması için, tapu işlemleri yapılmadan önce, bloke çeki kontrol etmekte kesin fayda vardır. Bunun için ise, bloke çek hangi bankadan alınmış ise, o banka ile iletişime geçerek, konu hakkında detaylı olarak bilgi sahibi olabilirsiniz. Bloke çekler düzenlenirken, belirlenmiş kurallara ve şartlara da uyulması gerekmektedir. 

Genel olarak, çek nedir nasıl kullanılır sorularına, yukarıda ki bilgiler ışığında cevap vermeye çalıştık. Eğer ki, tüm bu finansal konularda daha farklı başlıklar altından içeriklere ulaşmak istiyorsanız, web adresimiz üzerinde yer alan diğer içeriklere göz atabilir, bilgi sahibi olabilirsiniz. İçerikler, resmi nitelik taşımayıp, bilgilendirme amaçlıdır.