0 850 259 12 00
info@tmuhasebe.com

Asgari Geçim Ücreti (AGİ), işveren tarafından işçiye ödenen bir miktardır. Bu miktar; çalışan kişinin medeni durumuna ve çocuk sayısına göre değişim göstermektedir. 16 yaşından büyük olan tüm çalışanların asgari geçimini sağlayabilecek olan kısmı, toplam gelirden çıkarılır ve bu şekilde vergi dışı bırakılır. Bu kısım yanı AGİ, işçiye iş veren tarafından devlet adına ödenmektedir. Bu ödeme sonucunda da iş verenin gelir vergisinde düşüş gerçekleşir. Asgari geçim indiriminden, geliri vergilendirilmiş olan herkes yararlanabilmektedir. Gelir Vergisi Kanunu’nun 61. Maddesine yer alan ücreti alan herkes bu indirimden faydalanabilmektedir. Asgari geçim indirimi maaşın içerisinde yer almaktadır. Bu bekar ve eşi çalışan çocuksuz işçiler için geçerlidir. Fakat yine medeni duruma ve çocuk sayısına göre durum değişebilmektedir.

Asgari Geçim İndirimi nasıl hesaplanmaktadır?

Asgari geçim indirimi hesaplamak için bazı hususlara dikkat etmek gerekmektedir. Asgari ücretin yıllık brüt tutarı üzerinden yine yıllık olarak;

  • İşçinin kendisi yüzde 50
  • Geliri olmayan ve çalışmayan eş için yüzde 10
  • Birinci ve ikinci çocuk için her biri baz alınarak yüzde 7.5’er
  • Üçüncü çocuk için yüzde 10 ve dördüncü ve daha fazla çocuk için yüzde 5’er indirim uygulanmaktadır. Bu uygulanan indirim sonucunda matrah oluşur ve yüzde 15’lik orandan işlem görür. Yüzde 15 ile çarpılan indirimli gelir daha sonra 12’ye bölünerek her ay ödenen Asgari Geçim İndirimi yani AGİ bulunmuş olur.

AGİ Hakkında Sık Sorulan Sorular

1- Asgari Geçim İndiriminden kimler yararlanamaz?

Aldıkları ücretler diğer ücretler kapsamında değerlendirilen işçiler bu indirimden yararlanamamaktadır.

2- Asgari Geçim İndirimi ödenmezse ne olur?

İş Kanunu ve Vergi Usul Kanunu’na uymayan iş veren cezalandırılır. İşçi dilerse böyle bir durumda karşısında hukuki süreç başlatabilir.

3- Boşanmış olanlar çocukları için asgari geçim indiriminden yararlanabilir mi?

Eğer çocukların sigortası kendi üstündeyse evet, yararlanabilir.

4- 18 yaşından büyük çalışmayan ve öğrenim görmeyen çocuklar varsa AGİ alınır mı?

Hayır. Çocuklar 18 yaşından büyükse maalesef AGİ indiriminden yararlanılamamaktadır.