0 850 259 12 00
info@tmuhasebe.com

Güncel olarak faaliyet gösteren ya da sektöre yeni giriş yapacak olan her işletmenin, veri hakkında bazı bilgilere göz atması elbette ki işletme adına ve işletme sahibi adına önemli olmaktadır. Vergi, bir işletme için olmazsa olmazlar arasında olurken, vergi tutarlarının zamanında ödenmesi, ilerleyen dönemlerde maddi kayıplara engel olmasını sağlayacaktır. Zamanında ödenmeyen vergiler, maalesef belirlenmiş faiz oranları ile bağlı bulunduğunuz vergi dairesi dahilinde karşınıza çıkacaktır. Günümüzde hizmet veren e- devlet sayfası üzerinden tüm vergi borçlarınızı sorgulamanız ve ödeme zamanlarına göz atabilmeniz mümkündür. İlk olarak, vergi hakkında bilmeniz gerekenler nelerdir dediğinizde, verginin ne olduğundan bahsederek, sonrasında da kimlerin ne kadar vergi ödeyeceği ve vergilerin ne şekilde ödenmesi gerektiği hakkında da bilgiler sunabiliriz. Bu bilgiler, resmi bir nitelik taşımamakla birlikte, işletme ve işletme sahiplerinin bilgilendirilmesi adına yayınlanmaktadır.

Vergi nedir?

Gerçek ya da tüzel kişilerin ödeme yükümlülüğü bulunan bir tutar şeklinde tanımlanabilir. Hizmet verilen sektöre göre ödenen vergiler ve çeşitleri farklılık gösteriyor. Elbette ki bir elektrik ya da su faturasında ödenen vergiler olduğu gibi, işletmelerde de damga pulu vergisi, gelir vergisi gibi çeşitleri bulunmaktadır. Vergi çeşitleri aşağıda ki gibi tanımlanırken, hakkında bazı bilgiler de sonrasında sizlere sunulmuştur. Kısaca, tüm gerçek ya da tüzel kişilerin ödemekle yükümlü olduğu bir şekilde tanımlanması mümkündür. 

Vergi türleri nelerdir?

Veri türleri, kazanç şekillerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Elbette ki beyanname süresine göre değişiklik gösteren veri hesaplamaları da KDV’ den etkilenerek hesaplanmaktadır. Bu bilgiler ise her faturada yer alırken, genel olarak %18 şeklinde, katma değer vergisi olarak alınır. Beyannameler aylık dönemler dahilinde verilirken, ay içerisinde müşteriden alınan vergiler ise, tedarikçilere ödenmekte olan vergiler daha düşük tutulur ve kalan tutar da devlete ödenmektedir. Bunun yanı sıra motorlu taşıtlar vergisi aracınız ile alakalı olurken, aracınızın modeli ve hacmine göre farklılık gösterir. Yıllık ya da yılda 2 dönem şeklinde MTV ödenmesi gerekmektedir. Son günlerde MTV’ ye gelen zamlar gündemde olurken, her yıl ödenen MTV her araca göre değişiklik gösterebilmektedir. Böylelikle konu hakkında en detaylı güncel tutarlar şeklinde, MTV hesaplama motorları kullanılarak alınabilir. En çok karşılaştığımız vergi türleri ise aşağıda ki gibidir.
  • KDV
  • Muhtasar
  • Kurumlar Vergisi
  • Gelir Vergisi
  • Geçici Vergi
  • Damga Vergisi
Yukarıda bahsettiğimiz bilgilerin yanı sıra vergi hakkında bilmeniz gerekenler aşağıda ki gibidir.

Vergi ödemeleri neye göre belirlenir?

Bir işletmenin ödemesi ile yükümlü olduğu vergi tutarları, kesin olarak kazandığı tutarlar ile orantılı hesaplanmaktadır. Yani, aylık gelirleri farklılık gösteren işletmelerin, ödedikleri vergi tutarları da buna bağlı olarak değişiklik gösterir. Devlete ödenen bu vergiler, kazanç tutarlarının yükselmesi ile güncel tutulurken, buna bağlı olarak bir vergi oranı uygulanır ve yıllık olarak işletmelerden tahsil edilir. Peki, vergi ödemeleri nereden ve nasıl yapılır?

Vergiler nereye ödeniyor?

İşlemenizin bağlı olduğu vergi dairesi bu konuda sizlere hizmet verecektir. Örnek olarak, işletmenizin bulunduğu yer siteler ise; Siteler vergi dairesi bu konuda borç sorgulama ve ödeme işlemlerini sizlere sunmaktadır. Her ne kadar vergi borçları her vergi dairesinden direkt olarak veznelerden nakit şekilde tahsil edilse de borç sorgulama işlemlerinde bazı zamanlar, güncel borçların takip edilmesi mümkün olmuyor. En doğru bilgi bağlı bulunduğunuz vergi dairesi kapsamında sizlere sunulmaktadır. Eğer ki, vergi borcu sorgulayacaksanız, kendi vergi dairenizi tercih etmeniz gerekiyor. Fakat, ödeme yapacaksanız; herhangi bir semtte bulunan vergi dairesi veznelerinden ödemelerinizi nakit olarak gerçekleştirebilirsiniz.

Ödenmeyen vergiler

İşletmeniz için belirlenmiş dönemlerde, damga pulu vergisi, muhtasar vergiler gibi tutarlar yansıtılmaktadır. Her bir verginin belirlenmiş dönemlerde ödenmesi gerekmektedir. Ödenmemesi durumunda, belirlenmiş faiz oranları ile işlenirken, karşınıza çıkartılacaktır. Bundan kaynaklı olarak, T.C. kimlik numaranız dahilinde, e-devlet üzerinden sorgulama yapmanız tavsiye edilmektedir. Borç sorgulama kısmından, vergi borçlarınızı güncel olarak takip edebilirsiniz. Yine motorlu taşıtlar vergisi ve tüm diğer vergi borçları da bu sayfa üzerinden sizlere sunulacaktır. Eğer ki, sizlere bu konuda bir bildirge gönderilmemiş ve vergi borçlarınız birikmiş ise, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yılın belirli zamanlarında yapılandırma hizmetlerinden yararlanarak, istediğiniz taksit seçenekleri ile ödemelerinizi daha rahat gerçekleştirebilirsiniz.