0 850 259 12 00
info@tmuhasebe.com

Herhangi bir kimsenin, vermekte olduğu ticari hizmetler dolayısı ile vergi dairelerine, vergi bildirimlerinde bulunması gerekmektedir. Beyanname çeşitleri ise bu konuda önemli bir yere sahip olurken, genel olarak karşımıza çıkan beyanname çeşitleri ise aşağıda ki gibidir. Bunlar arasında yer alan " muhtasar beyanname nedir " sorularınız için de yine içeriğimizi kullanarak, bilgi sahibi olabilirsiniz.

Beyanname çeşitleri nelerdir?

  • Katma değer vergisi beyannamesi
  • Muhtasar vergisi beyannamesi
  • Geçici vergi beyannamesi
  • Kurumlar vergisi beyannamesi
  • Özel tüketim vergisi beyannamesi
  • Yıllık gelir vergisi beyannamesi

Vergi beyannamesi nedir?

Vergi borçları, belirlenmiş dönemlerde hesaplanması gerekirken, elbette ki vergi sorumluları tarafından da belirtilen dönemlerde vergi dairelerine belirlenen çizelgeler dahilinde sunulması gerekmektedir. Bu çizelgelerin vergi dairesine teslim edilmesi de ‘’ vergi beyannamesi ‘’ olarak açıklanmaktadır. Her vergi beyannamesi için yılın belirli ayları kullanılmakta olup, vergiler ise genel olarak 3 eşit taksit ile ödenmesi gerekmektedir. Vergi beyannamelerine göre değişiklik gösterse de genel olarak yer alan bilgiler, mükellefim ad ve soyadı bilgileri, mükellefe ait adres bilgileri, aile durumu ve vergi matrahına ilişkin olan bilgiler bulunmaktadır. Vergi beyannamesi doldurulurken, bu bilgiler kullanılmaktadır. Yine, gerçek ortamda hazırlandığı gibi, elektronik ortamda da e- beyanname kullanılarak ‘’ Gelir İdaresi Başkanlığı ‘’ sistemleri tercih edilebilir. İçeriğin son kısmında, e-beyanname hakkında da bilgiler yer almaktadır. İlk olarak, muhtasar beyanname nedir sorularınız için şu bilgilere yer verilebilir.

Muhtasar beyanname hakkında

Gelir vergisi beyanname kapsamında yer alan bir beyannamedir. Vergi tevkifatı yapan kişiler ve işverenler tarafından kesilmekte olan matrahlar ile birlikte, toplu olarak vergi dairesine bildirilmesi gerekmektedir. Gelir vergisi kurumunun 84. Maddesinde yer alan şartlara bağlı olarak uygulanması gerekmektedir.

Muhtasar beyanname yapacak olanlar kimlerdir?

  • İş ortaklıkları
  • Dernekler
  • Vakıflar
  • Yatırım fonu yönetenler
  • Kamu idare ve müesseseleri
  • İktisadi kamu müesseseleri
  • Ticaret şirketleri
  • Ticaret ve serbest meslek erbapları (gerçek gelirlerini beyan etmekle zorunlu olanlar)
  • Kazançları zirai ve bilançoya tabi olan çiftçiler

Beyanname dönemleri ne zaman?

Yine birkaç farklı diğer veri beyannamesi gibi, muhtasar beyanname de 3 eşit taksit ile ödenmektedir. Yılın 3 farklı döneminde yapılırken, bilgiler ise aşağıda ki gibidir.

  • Ocak, Şubat, Mart dönemi için 23 Nisan
  • Nisan, Mayıs, Haziran dönemi için 23 Temmuz
  • Temmuz, Ağustos, Eylül dönemi için 23 Ekim

Normalde 3 aylık dönemler olsa da zirai ürün bedeli üzerinden tevkifat yapılmış ise bu durumda 3 aylık olarak beyanname vermek mümkün olmamaktadır. Bunun için ise Ekim, Kasım ve Aralık dönemleri için; 23 Ocak akşamına kadar bildirim yapılması gerekmektedir. Her ne kadar belirlenmiş dönemler bu şekilde olsa da Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından bu tarihlerde değişiklik görmek mümkün olacaktır. Bu tarihler, bilgilendirme amaçlı olup, resmi nitelik taşımamaktadır. Detaylı ve en net doğru bilgiler için, beyanname dönemleri, ödemeleri ve tutarlar hakkında bilgilere, vergi dairenizden ya da gelir idaresi başkanlığı tarafından ulaşabilirsiniz.

Elektronik ortamda muhtasar beyanname nasıl doldurulur?

Son yıllarda elektronik ortamlarda bu işlemler daha hızlı ve güvenli olurken, yine muhtasar beyanname için de ‘’ Gelir İdaresi Başkanlığı ‘’ tarafından sunulmuş bir hizmet olan e- beyanname özelliklerinden faydalanabilirsiniz. İlk olarak, e- beyanname nedir ve avantajları nedir soruları cevaplandırılarak, nasıl doldurulur hakkında da bilgilere yer verilecektir.

E- beyanname nedir?

Bu sistem, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, internet platformu kullanılarak beyannameleri doldurmaya yarayan bir sistem şeklinde tanımlanmaktadır. Elbette ki bu sistemi kullanmanın avantajlarından yararlanarak, işlemleri hem hızlı hem de daha güvenli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

E- beyanname avantajları nelerdir?

E- faturae- beyannamee- makbuz gibi tüm işlemlerde aslında ortak bir avantaj vardır ki, ‘’ kâğıt tasarrufu ‘’ ön plana gelmektedir. Her ne kadar kısa vade de önemli olmasa da uzun dönemlerde oldukça önemli bir avantaj olarak değerlendirilmesi mümkündür. Yine elektronik ortamlarda hazırlanmakta olan tüm belgeler, depolama maliyetlerini de en aza indirmektedir. Arşiv konusunda da e- arşiv kullandığından, dosya, klasör masrafları ortadan kaldırılıyor ve bu belgelerin yoğunluğundan dolayı iş gücüne de gerek kalmıyor. Hem vakitten tasarruf hem de iş gücünden tasarruf etmenizde faydalı olan e- beyanname ile artık işlerinizi daha hızlı gerçekleştirebilir ve işgücü tasarrufundan faydalanabilirsiniz. Bunun yanı sıra hem daha güvenli olmasıyla birlikte, işlemlerin daha hızlı bir şekilde yapılması mümkündür. Ek olarak, vakitten tasarruf demişken, bildiğiniz gibi, beyanname işlemlerinin vergi dairesine gidilerek yapılması gerekmektedir. Yine e- beyanname özelliğini kullanarak, vergi dairesine gitmeye gerek kalmadan, işlemlerinizi yapabilirsiniz.

E- beyanname nasıl doldurulur?

Elektronik ortamlarda beyanname doldurmak oldukça kolay olurken Gelir İdaresi Başkanlığı resmî web sayfasını kullanarak, e- platform dahilinde işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Beyanname için gerekli olan bilgiler aşağıda ki gibidir.

  • İdari bilgiler
    * Vergi dairesi
    * Dönem tipi
  • Vergi sorumlusu bilgileri
    * Vergi kimlik numarası ya da T.C. kimlik numarası
    * Soyadı ya da unvanı
    * Adı / unvanın devamı
    * Ticaret sicil numarası
    * E- posta adresi
    * İrtibat telefon numarası

Yukarıda ki bilgiler kullanılarak, e- beyanname doldurmak mümkün olacaktır. İdari bilgiler arasında yer alan vergi dairesi seçimi ve dönem tipi, orada bulunan kutucuk üzerinden, bağlı olduğunuz vergi dairesi kapsamında seçilmesi gerekmektedir. Sonrasında ise sırasıyla, doğru ve eksiksiz olarak yukarıda ki bilgileri girmeniz yeterli olacaktır. İşlem sonucunda ise işlemin tamamlandığını gösteren onay kutucuğunu görmeniz gerekmektedir. Vergi türleri, ödeme dönemleri, çeşitler hakkında tüm diğer bilgiler için, web sayfamızda yer alan diğer başlıklara göz atarak, bilgi sahibi olabilirsiniz.