0 850 259 12 00
info@tmuhasebe.com

Çek ve Senet İşlemlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Pek çok ticari işlemde yaygın olarak kullanılan çek ve senetler, kullanımı esnasında belirlenmiş şartlara uymadığı durumlarda maalesef maddi kayıplara neden olmaktadır. Bu konuda birçok kişi mağdur olurken, meydana gelen hak kayıpları dolayısı ile hukuksal yollara başvuruyorlar. Bildiğiniz gibi tüm bu işlemlerin, yasal olarak gerçekleştirilmesi ve tamamlanırken de belirlenmiş şartlara uyulması gerekmektedir. Genel olarak kiralama işlemlerinde teminat olarak da kullanılan senetler, karşılığını bulması ve vadelerinin de göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Vadesi gelmeyen bir bonoyu banka aracılığı ile bozdurmak istendiğinde, fazla kesintiler ön plana çıkıyor. Bundan dolayı da çek ve senet işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenler bazı özelliklere dikkat etmekte kesin olarak fayda var. Peki, çek ve senet nedir, kullanımı nasıldır ve nelere dikkat etmek gerekiyor? Bu konuda aşağıda yer alan başlıklara göz atarak, bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu bilgiler resmi nitelik taşımamak ile birlikte bilgilendirmek amacı ile yayınlanmaktadır.

Çek nedir?

Herhangi bir kimsenin, banka hesabında belge üzerinde yer alan tutarın, belge üzerinde ismi yazılı olan ya da bununla birlikte, belgeyi kime havale ediyorsa ödemenin yapılması üzere hazırlanmış bir belge olarak tanımlanabilmektedir. Belirlenmiş biçimler ile hazırlanmış bu belgeler ile banka hesapları dahilinde, üzerinde yazılı olan isme, yazılı olan tutar kadar ödeme yapılmaktadır.

Senet nedir?

Herhangi bir ürün ya da hizmet satışı sonrasında, ödeme olarak kullanılan resmi bir belgedir. Yani, senet üzerinde imzası yer alan kişinin, senet üzerinde yazılı olan tutar kadar borçlu olduğunu göstermektedir. Ödemenin yapılması halinde ise bu belge iptal edilerek, ortadan kaldırılması gerekir. Böylelikle borç kalmış olacak ve yasal olarak herhangi bir talep etmek mümkün olmayacaktır. Fakat, senet üzerinde yazılı olan bilgilere dikkat ederek, senet belgesinin orijinalinin imha edildiğine dikkat etmeniz gerekiyor. Aksi durumda kopyasının imha edilmesi, sizi ilerleyen zamanlarda hak kaybına uğratabilecektir. 

Bu bilgiler ile birlikte, çek ve senet işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir sorularınıza, aşağıda yer alan başlık dahilinde cevap bulabilirsiniz.

Dikkat edilmesi gereken en önemli hususlar nelerdir?

Çek alırken dikkat edilmesi gerekenler

Çek kim tarafından alınmış ise, bu kişinin kimlik bilgileri kesin olarak doğruları ile teyit edilmesi gerekmektedir. Kimlik ve imza sirküleri kontrol edilmesi gerekirken, bunun yanı sıra imza sirkülerinin de birer nüsha olarak alınması daha faydalı olacaktır. Yine çek üzerinde yer alan bilgilerin, eksiksiz ve doğru olmasına özen göstermeniz gerekiyor. Tarih ve tüm diğer bilgilerin de kontrol edilerek alınması kişi adına önemli bir yere sahip. Gerek gerçek gerekse tüzel kişilerin, isim bilgilerinin tam olarak yazılması en önemli bilgiler arasında. Yine tüzel kişiliklere sahip olanların da unvanlarının doğru ve tam olmasına özen göstermeniz tavsiye ediliyor. Örnek olarak, hizmet verdiği sektör ve alan şeklinde, şirket unvanın da çek üzerinde yer alması tavsiyeler arasında. Hamiline çek olmasına özen gösterilmesi gerekirken, bunların olmaması halinde, gerçek anlamından çıkarak, çek vasfından çıkmış olmaktadır. Çek üzerinde yer alan tutarın hem rakam hem de yazılı olarak ifade edilmesi de kesin olarak dikkat edilmesi gerekiyor. Bu bilgilerin de birbirini tamamlaması gerekmektedir. 

Senet alırken dikkat edilmesi gerekenler

Yine çek alırken dikkat edilmesi gereken pek çok husus bulunduğu gibi, senet alacak olan kişilerin de ilerleyen zamanlarda hak kaybına uğramamaları için pek çok farklı noktaya dikkat etmesi tavsiye edilmektedir. Mağduriyet yaşamamak ve hak kayıplarına uğramamak adına aşağıda yer alan bilgilere göz atmanız sizler için faydalı olacaktır. 

Senet düzenlenirken, rakam ve yazılı olarak ifade edilmiş tutarlara dikkat etmek ve hem başında hem de sonunda ‘’ # ‘’ işareti olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Böylelikle senet üzerinde tutar için oynama gibi sorunlar ortadan kalkmış olacaktır. Eğer ki, bu şekilde paraf atılmaz ise, maalesef her sektörde dolandırıcılık çok daha fazla ön plana çıkıyor ve senet üzerinde tutarlarda oynamaya gidiliyor. Bundan kaynaklı olarak bu bilgilere dikkat etmenizde fayda var.

İmzalı boş senetlere dikkat

Senet verirken, her ne kadar güven duygusu ön planda olsa dahi, doldurulmamış ve imzalı bir çek verilmemesi gerekir. Eğer ki, çek üzerinde isim ve imza bilgileri var ve tutar kısmı boş bırakılmış ise, karşı taraf bunu lehine çevirerek, istediği bir tutarı o kısma girebilir. Böylelikle de ödemenizden çok daha fazla bir tutar sizlerin karşısına çıkacaktır. Kesin olarak imzalı boş senet alınmaması ve verilmemesi gerekmektedir. 

Mümkün mertebe borçlu olan kişi tarafından el ile doldurulması gerekmektedir. Elbette ki yine imzalanırken de hem senet verecek kişi hem de senet alacak kişi bir arada bulunması gerekmektedir. Ödemesi yapılmış senetlerin üzerinde de ödendiğine dair bir ibarenin bulunması oldukça önemlidir. 

Genel olarak çek ve senet hakkında bilgiler bu şekilde olurken, çek ve senet işlemlerinde uzman kişi yardımı alarak işlem yapmak önemlidir.